agones live

Κυριακή, Ιουνίου 19

Δημοψήφισμα το φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές προανήγγειλε ο Παπανδρέου


Νέα έκκληση για εθνική συνεννόηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών ζήτησε για άλλη μια φορά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος
Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα ή για συνωμότες αυτό που θέλουμε είναι να μην εξαρτόμαστε από τους δανειστές μας» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να συναινέσουν στις πραγματικές διαστάσεις της πορείας μας. «Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτελέσμα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Οι άξονες εθνικής συνεννόησης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, είναι η παραδοχή πως το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και ότι «πρέπει να βάλουμε πρώτοι σε τάξη τα του οίκου μας», πως βασική επιλογή της οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να είναι η αποφυγή απότομων αντιδράσεων των αγορών, πως το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί το 2012 - «και αυτό αποτελεί μια νέα απρόβλεπτη επιπλοκή που πρέπει να δούμε κατάματα και όχι το κεφάλι στην άμμο».

Τόνισε, ότι κανείς δεν μας επιβάλλει την εθνική συνεννόηση, τονίζοντας ότι η εικόνα της διαίρεσης δεν μας βοηθά στο εξωτερικό και στους δανειστές μας. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου ξεκινάμε νέες διαπραγματεύσεις, μετά την απρόλεπτη επιπλοκή, όπως την χαρακτήρισε, που δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές το 2012. Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα, που «μας θέτει υπό μία ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.

«Ας συμφωνήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να φύγουμε από αυτή την εξάρτηση, έστω και αν αυτή μας προστατεύει από τη χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «πρώτοι εμείς πρέπει να βάλλουμε τάξη στα του οίκου μας». Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο, τονίζοντας όμως δεν έχουμε φτάσει στο τέλος.

Διέψευσε όλα τα σενάρια περί επιστροφής μας στην δραχμή τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την χώρα. Επεσήμανε, όμως, ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. «Το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους δεν έχει τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κάλεσε επίσης, τα κόμματα να μην δίνουν τροφή σε όσους θέλουν την αποτυχία και την χρεοκοπία της χώρας μας.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο «για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο«, όπως ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: