agones live

Τετάρτη, Ιουνίου 8

Τρόικα: χωρίς νέα βοήθεια δεν υπάρχει 5η δόση


Διαρροή - βόμβα στο Reuters. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η έκθεση της του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα υπογραμμίζει, σύμφωνα με το Reuters, ότι η 5η δόση ύψους 12 δισ. ευρώ προς την
Ελλάδα ενδέχεται να μην αποταμιευθεί αν δεν διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της.

Στην έκθεση η τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το ρίσκο να μην επιτύχει τους στόχους μειώσεις του ελλείμματος αν δεν υπάρξουν περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης και ότι η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι πιο παρατεταμένη και βαθύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

«Η χρηματοδοτική στρατηγική χρειάζεται να επανεξεταστεί. Δεδομένης του ότι απέχει πολύ η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής είναι σήμερα υποχρηματοδοτημένο», σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

«Η επόμενη αποδέσμευση (της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα) δεν μπορεί να λάβει χώρα έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης αυτής».

Η τρόικα ανέφερε ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης

• Συναίνεση. «Το κλιμάκιο αναγνώρισε μερικά σημεία σύγκλισης μεταξύ του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προτάσεις του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης (ΝΔ). Ωστόσο το κλιμάκιο έχει την άποψη ότι οι μεγάλες περικοπές φόρων στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ ήταν μη ρεαλιστικές και ασύμβατες με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Την ώρα της συγγραφής της αξιολόγησης φαίνεται απίθανο η ΝΔ να ψηφίσει υπέρ του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων».

• Ύφεση. «Εμφανίζεται μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2011 αναμένεται να είναι -3.8%».

• Δημοσιονομικοί στόχοι. «Η συλλογή φόρων συνεχίζει να μην αποδίδει αναφορικά με τα σχέδια. Αν δεν γίνουν ενέργειες, το έλλειμμα της κυβέρνησης το 2011 θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πάνω από το 10% του ΑΕΠ».

• Ιδιωτικοποιήσεις. «Μία υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων που θα διοικείται από ανεξάρτητο και επαγγελματικό διοικητικό συμβούλιο θα δημιουργηθεί σύντομα. Η Κομισιόν και τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα μπορούν αν προτείνουν παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο αυτής της υπηρεσίας».

• Βιωσιμότητα. «Στη βιωσιμότητα των πρόσφατων σχεδιασμών η αναλογία του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης με το ΑΕΠ θα αυξηθεί».

Η κοινή ανακοίνωση του Eurogroup

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβαν αντίγραφα της έκθεσης της τρόικας και προχώρησαν σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν τα συμπεράσματα της τρόικας για την ελληνική οικονομία. Σε κοινή ανακοίνωση τους οι 17 υπουργοί ανέφεραν ότι:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σε ένα πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Μοιραζόμαστε την άποψη που εκφράζεται από την τρόικα ότι η αυστηρή εφαρμογή θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα».

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα από τις ελληνικές αρχές, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην δημοσιονομική εξυγίανση αν και η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει απαραίτητη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: