To εντόπισαν έρευνες του ΕΦΕΤ Αν. Μακεδονίας Θράκης κι απαγόρευσαν την κατανάλωση των προϊόντων
Κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος από τη Γερμανία μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E. coli O157 εντοπίστηκαν από ελέγχους του ΕΦΕΤ από την περιφερειακή διεύθυνση Αν. Μακεδονίας Θράκης. Πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας και
κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, τα οποία διακινούνται από την εταιρεία LIDL. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά να μην τα καταναλώσουν.Συμπτώματα αντιμετώπιση
H αιμορραγική γαστρεντερίτιδα που έχει προσβάλλει εκατοντάδες ανθρώπους στην Ευρώπη οφείλεται σε στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli που δεν έχει απομονωθεί από ασθενείς ποτέ στο παρελθόν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -οι προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για «υβρίδιο» δύο άλλων στελεχών, που παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλή τοξικότητα. Σύμφωνα μάλιστα με Κινέζους ειδικούς, το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό σε «αρκετές κατηγορίες» αντιβιοτικών. Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μικρόβιο είναι πιθανό να έφτασε στον πληθυσμό μέσω μολυσμένων λαχανικών, οι αρχικές υποψίες για τα ισπανικά αγγούρια διαψεύστηκαν και η πηγή της επιδημίας παραμένει άγνωστη.
Δεδομένου πάντως ότι η E.coli είναι κολοβακτηρίδιο και ζει στο πεπτικό σύστημα των ζώων, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η επιδημία προήλθε από τη χρήση μολυσμένης κοπριάς ως λιπάσματος. Μέχρι στιγμής, το νέο στέλεχος έχει μολύνει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 470 έχουν εμφανίσει «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο». Η πολύ σπάνια αυτή διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και κανονικά πλήττει συχνότερα τα νήπια. Περιέργως, όμως, τα θύματα της νέας επιδημίας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ενήλικες γυναίκες. Την Πέμπτη, οι θάνατοι αυξήθηκαν στους 18, από τους οποίους οι 17 στη Γερμανία. Η ευρωπαϊκή επιδημία είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη που προκαλείται από E.coli, και πιθανώς η πιο θανατηφόρα.
Το 1996, δώδεκα άτομα πέθαναν στην ιαπωνική επιδημία που προσέβαλε 9.000 ανθρώπους, ενώ το 2000 επτά θάνατοι καταγράφηκαν στον Καναδά. Οι γερμανικές αρχές έχουν συστήσει την αποφυγή της κατανάλωσης ωμού μαρουλιού, τομάτας και αγγουριού. Ως προληπτικά μέτρα για την αποφυγή λοίμωξης από τρόφιμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά: Καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το μαγείρεμα. Διαχωρισμό των μαγειρεμένων και ωμών φαγητών και ειδικά του κρέατος. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων (καταστρέφει το βακτήριο αλλά και τις τοξίνες του). Καλό πλύσιμο των λαχανικών, ειδικά αν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών όπου αυτό είναι δυνατόν.
Αρκετά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να προσδιορίσουν την πλήρη γενετική αλληλουχία του βακτηρίου, η οποία μπορεί να αποκαλύψει γιατί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι παθογόνο, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες στελέχη που ζουν κανονικά στο πεπτικό σύστημα όλων των ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου