agones live

Τρίτη, Ιουλίου 5

3.200 υπερχρεωμένοι περιμένουν δικαίωση από τα Ειρηνοδικεία


«Κίνημα» υπερχρεωμένων νοικοκυριών δημιουργούν η κρίση και τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια που πλέον δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημ. Σπυράκος Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημ. Σπυράκος Στον απόηχο της πρώτης δικαστικής απόφασης με την οποία διαγράφηκαν τραπεζικές
υποχρεώσεις 200.000 ευρώ σε ηλικιωμένο συνταξιούχο, ο οποίος έκανε χρήση του νόμου Κατσέλη και δικαιώθηκε, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2011 πάνω από 3.200 πολίτες που δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων τους έχουν υποβάλει αιτήσεις δικαστικής διευθέτησης στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

«Πρόκειται για μεγάλο αριθμό αιτήσεων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, ίσως και να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, όσο η κρίση βαθαίνει και τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής», λέει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και εμπνευστής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, Δημήτρης Σπυράκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πρώτη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη Ιουνίου επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του νόμου 3869/10 προσφέρει ρεαλιστική προοπτική διεξόδου από την υπερχρέωση και αυτό θα καταστεί εμφανέστερο το φθινόπωρο, οπότε και έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν πολλές υποθέσεις».

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον δύο πολύ σημαντικά εργαλεία υπολογισμού που προορίζονται να διευκολύνουν τους οφειλέτες, αλλά και τους δικηγόρους, τις ενώσεις καταναλωτών και τους δικαστές.

Μέσα από αυτές τις εφαρμογές μπορεί κανείς να προσδιορίσει τις υποχρεώσεις του οφειλέτη προς τους πιστωτές του, να υπολογίσει τις δόσεις που θα πληρώνει και τελικά να διευκολυνθεί ώστε να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση ρύθμισης των οφειλών ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Με την πρώτη εφαρμογή διευκολύνεται ο οφειλέτης να προσδιορίσει τα ποσά στα οποία κατανέμεται η μηνιαία δόση του προς τους πιστωτές του. Ο οφειλέτης συμπληρώνει το ποσό της μηνιαίας δόσης, τη χρονική διάρκεια και τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Η εφαρμογή κατανέμει αυτομάτως τη δόση σε όλους τους πιστωτές.

Με τη δεύτερη εφαρμογή καθορίζεται η μηνιαία δόση που πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης προκειμένου να διασώσει την κύρια ή μοναδική κατοικία του. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης συμπληρώνει την εμπορική αξία της κατοικίας, το ποσοστό αποπληρωμής (85%), το επιτόκιο, τη διάρκεια εξυπηρέτησης και η εφαρμογή προσδιορίζει αυτομάτως τη μηνιαία δόση που θα καταβάλλει ο οφειλέτης για την προστασία της κατοικίας του. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: