Οι γυναίκες συνήθως το περιγράφουν ως σημαντική μείωση στη
σεξουαλική τους επιθυμία, η οποία τους προκαλεί ενόχληση και αρνητική επίδραση στη σχέση με τον σύντροφό τους. Δεν πρόκειται για ασήμαντο πρόβλημα, διότι συχνά έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του συντρόφου της και συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, καθώς και διαταραχών στη σχέση του ζευγαριού, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες.Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής σε πρόσφατη δημοσίευσή της (JSM, 2011) τονίζει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα υγείας που αξίζει μεγαλύτερη προσοχή από τους επαγγελματίες υγείας.
Πώς πρέπει όμως να αντιδρούν οι γυναίκες που βιώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα; Αν και τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες (π.χ. πόνος ή αδυναμία επαφής, δυσκολίες στον οργασμό), δυστυχώς οι γυναίκες διστάζουν να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών.
Τις τελευταίες δεκαετίες όμως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών και υποστηρίζεται η ενθάρρυνση των γυναικών, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια για τη σεξουαλική τους υγεία όταν το επιθυμούν.
Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής υποστηρίζει πως κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει δικαίωμα:
- Να απολαμβάνει σεξουαλική υγεία, εγγύτητα και ευχαρίστηση.
- Να συζητά με επαγγελματίες υγείας τις ανησυχίες της σχετικά με τη σεξουαλική της υγεία και φυσικά να λαμβάνει θεραπεία.
- Να επιλέγει το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσει, ύστερα από ενημέρωση από ειδικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου