Εάν ψάχνετε απαντήσεις για το ποιοι κερδίζουν με τα καταστροφικά σενάρια γύρω από την ελληνική οικονομία δεν έχει να κάνετε τίποτε άλλο από το αναζητήσετε ποίοι και πόσα έχουν «ποντάρει» στα λεγόμενα CDS ( credit default swaps).
Δηλαδή τα ασφάλιστρα, που διασφαλίζουν του επενδυτές, από τον υποτιθέμενο επενδυτικό κίνδυνο να «τιναχθούν στον αέρα» τα ελληνικά ομόλογα. Από τα ίδια όμως ασφάλιστρα, κατά έναν περίεργο τρόπου, οι ίδιοι επενδυτές επωφελούνται.
Υπολογίζεται ότι ποσό πάνω από 7 δις δολ έχει επενδυθεί, από κερδοσκόπους πάνω στην πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας. Και πολλοί αυτούς έχουν ήδη εξαπλασιάσει εάν δεν έχουν δεκαπλασιάσει τα χρήματά τους από την ραγδαία άνοδο των CDS. Πως γίνεται αυτό; Προσέξτε:
Ο μεγάλος «τζόγος» απέναντι στην Ελλάδα
Ξεκινάμε με ένα αρνητικό δημοσίευμα για την Ελλάδα ή με έκθεση υποβάθμισης από έναν διεθνή οίκο αξιολόγησης. Το άμεσο αποτέλεσμα από ένα νέο σενάριο χρεοκοπίας ή μια νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομία είναι η εκτόξευση των spread (διαφορά επιτοκίου ελληνικών και γερμανικών ομολόγων).
Το σύνηθες παιχνίδι στο spread τους 5ετους ομολόγου γίνεται από τα «χαμηλά»’ των 800 μ.β. στα υψηλά πατώματα των 900 μ.β. Αμέσως- αμέσως αγορές, τράπεζες κλπ. δανείζουν επιχειρήσεις νοικοκυριά, ακόμα και τις ίδιες της τράπεζες με εξοντωτικά επιτόκια. Πρώτο όφελος λοιπόν!
Ο κλοιός γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικός για την χώρα μας. Μαζί με τα spreads αυξάνονται και τα CDS καθώς μαζί με τα spread αυξάνεται ο κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα είτε να μην αποπληρωθούν είτε να «κουρευτούν» κ.λ.π.
Και εδώ έρχεται η ανάγκη να διατηρούνται τα σενάρια καταστροφολογίας για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν, όλο το παιχνίδι παίζεται στο πόσο θα κοστίσει η ασφάλιση του ελληνικού χρέους, ένας δείκτης που ανεβοκατεβαίνει διαρκώς στις διεθνείς αγορές δημιουργώντας τεράστια κέρδη στους επιτήδειους.
Ποσά κερδίζουν; Αρκεί να σας δώσουμε μια εικόνα του «δείκτη»
Το μέσο ετήσιο κόστος ασφάλισης των ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων για 5 χρόνια έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας, μέσω των credit default swaps, ξεπέρασε πρόσφατα το αντίστοιχο κόστος για τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα κατά 496.000 δολάρια ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Σημειώνεται ότι η διαφορά ήταν 384.000 δολάρια στις 2 Φεβρουαρίου και 77.000 δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Και τα μεγάλα κέρδη!
Τα CDS δεν «πληρώνουν» τους κατόχους τους μόνο σε περίπτωση στάσης πληρωμών μια χώρας, αλλά σε οποιοδήποτε «πιστωτικό γεγονός» (“credit event”). Και ως πιστωτικό γεγονός θεωρείται, σε αυτή την περίπτωση και η αναδιάρθρωση χρέους, ακόμη και σε εθελοντική βάση.
Το πρώτο «τζάκποτ» λοιπόν θα έλθει από τα CDS που θα πρέπει να πληρωθούν, σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα έλθει αν μια κυβέρνηση με μειωμένα εθνικά αντανακλαστικά υποκύψει στην πίεση για ρύθμιση χρεών με πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.
Ναι λοιπόν ο λόγος για τις υποβαθμίσεις της οικονομίας, τα σενάρια χρεοκοπίας και τις πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις «εξπρές»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου