Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στέλνει η ελληνική δικαιοσύνη δεκατρείς δημοσιογράφους του γερμανικού περιοδικού «Focus» για το περιβόητο δημοσίευμα που παρουσίαζε τους Έλληνες ως απατεώνες και απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία. Στη δίκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στο ΙΑ' Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, οι υπεύθυνοι του εντύπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμησης, της προσβολής συμβόλων του ελληνικού κράτους και της εξύβρισης.
«Απατεώνες στην ευρω-οικογένεια» ήταν ο κεντρικός τίτλος στο εξώφυλλο του
«Focus» στο τεύχος της 22ας Φεβρουαρίου 2010, που φιλοξενούσε πολυσέλιδο «αφιέρωμα» στην Ελλάδα.Σε αυτό οι συντάκτες του περιοδικού προέβαιναν σε πολλούς διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για τη χώρα και για τους πολίτες της. Εξι Ελληνες δικηγόροι θεώρησαν ότι το εν λόγω δημοσίευμα τους έθιγε προσωπικά και έτσι στις 19 Μαρτίου του 2010 κατέθεσαν μήνυση κατά του περιοδικού στην Εισαγγελία της Αθήνας.Στο κατηγορητήριο, με το οποίο βαρύνονται ο διευθυντής και η συντακτική ομάδα του περιοδικού, περιγράφονται αναλυτικά τα σημεία του δημοσιεύματος που κατά τους μηνυτές και την εισαγγελική αρχή τεκμηριώνουν τις τρεις πλημμεληματικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου αναφέρεται στα σημεία που συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ψευδώς τα εξής: «Η πληρωμή φόρων είναι σκέψη απεναντίας ξένη προς τον ελληνικό λαό», «Οι Ελληνες έχουν κατευθύνει τη ζωή τους ανάμεσα στη "μαύρη εργασία", στη φοροδιαφυγή και στο "φακελάκι"», «Οι σημερινοί Έλληνες αποτελούν ένα εκφυλισμένο γένος», «Οι τελευταίοι "πραγματικοί" Έλληνες μπορεί να ζουν σε ένα νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη χερσόν [Η Κατερίνα Φραγκάκη.] νησο της Μάνης», «Η Ελλάδα εδώ και 2.000 χρόνια βρίσκεται σε παρακμή, οι δε Έλληνες χαρακτηρίζονται ως "άσωτος λαουτζίκος καλλιτεχνών"» κ.ά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο ίδιο δημοσίευμα οι Γερμανοί συντάκτες ισχυρίστηκαν ακόμη ότι «Η σύγχρονη Ελλάδα δεν διαθέτει κανέναν σημαντικό ποιητή, συνθέτη, καλλιτέχνη εικαστικών τεχνών ή φιλόσοφο, σημαντικότεροι δε ποιητές της σύγχρονης εποχής είναι εκείνοι οι στατιστικολόγοι που κατάφεραν να παραπλανήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι υγιής».
Σε ότι αφορά την προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους, κατηγορούμενος είναι ο διευθυντή σύνταξης, που «δημοσίευσε στο εξώφυλλο του περιοδικού φωτογραφία που απεικόνιζε το αρχαιοελληνικό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να φέρει παραμορφωμένη, ήτοι ρυπαρή και σκισμένη, τη σημαία του ελληνικού κράτους και να καλύπτεται με αυτήν το σώμα του αγάλματος από τη μέση και κάτω, αλλοιώνοντας έτσι το νόημα της σημαίας ως συμβόλου του κράτους».
Στο εξώφυλλο βασίζεται και η κατηγορία της εξύβρισης με την οποία βαρύνεται επίσης ο διευθυντής σύνταξης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η άσεμνη χειρονομία του αγάλματος σε συνδυασμό με τον κεντρικό τίτλο προσβάλλουν «την τιμή των Ελλήνων στους οποίους απευθύνεται (συλλογική εξύβριση), μεταξύ δε αυτών και τους εγκαλούντες».
«Δεν είναι "σάτιρα" όταν ξεφτιλίζεις ένα αρχαίο άγαλμα»
«Οφείλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες» δηλώνει στην «Espresso» η δικηγόρος Αθηνών Κατερίνα Φραγκάκη, που συνυπογράφει τη μήνυση κατά του περιοδικού. Η ίδια σημειώνει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει καμία πολιτική χροιά και υπογραμμίζει ότι οι μηνυτές δεν έχουν έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε πολιτικό: «Το κάναμε τελείως αυθόρμητα, γιατί νιώσαμε προσβεβλημένοι. Μόνο καλό μπορεί να έχει για την Ελλάδα η κίνησή μας».
Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή του περιοδικού, που μεταξύ άλλων είχε καλέσει τους Ελληνες να «χαλαρώσουν» και να αντιληφθούν ότι επρόκειτο για «σάτιρα», η κ. Φραγκάκη δηλώνει ότι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι «μπλέκουν τις έννοιες της σάτιρας και της κακόβουλης κριτικής. Κατ' αρχάς δεν μπορεί να θεωρηθεί "σάτιρα" όταν ξεφτιλίζεις ένα αρχαίο άγαλμα και τη σημαία μιας χώρας. Επίσης, δεν είναι σάτιρα όταν χαρακτηρίζεις έναν ολόκληρο λαό συλλήβδην ως απατεώνες».Πρόθεση των Ελλήνων δικηγόρων είναι να κινηθούν και αστικά εναντίον του περιοδικού, ενώ αισιοδοξούν ότι στη δίκη θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής άλλοι διακόσιοι συνάδελφοί τους, αλλά και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, αφού στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν διαθέτει κανέναν σημαντικό ποιητή, συνθέτη ή εικαστικό καλλιτέχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου